Hallitsetko kehon 7 perusliikettä?

Perusliikkeet.jpg

Näen lähes joka päivä kuntosalilla työskennellessä ihmisiä, jotka harjoittavat tasoonsa nähden liian haastavia liikkeitä tai tekee liikkeitä aivan liian suurilla painoilla. Ihminen, joka ei hallitse kehon perusliikkeitä, ei myöskään hallitse motorisesti haastavampia liikkeitä (jotka koostuvat yhdistetyistä perusliikkeistä).

Ihmisellä on 7 perusliikettä: kyykky, askelkyykky, työntö, veto, nosto, kierto ja kävely.

Kun hallitset jokaisen liikkeen oikeaoppisesti, voit lähteä haastamaan itseäsi niillä haasteellisimmilla liikkeillä. Otetaan esimerkiksi rinnalleveto ja työntö. Rinnalleveto ja työntö on haastava liike, joka koostuu useammasta perusliikkeestä: nostovaiheesta, vetovaiheesta, kyykkyvaiheesta ja työntövaiheesta. Jos et hallitse perusliikkeitä vaan siirryt suoraan tekemään rinnallevetoa, ei tämä luultavasti päädy kauniiseen lopputulokseen.

Ryhditön rikkoo rankansa

Jos ryhtisi on huono, aloittaisin ryhdin korjaamisella. Raskaat liikkeet yhdistettynä huonoon ryhtiin ovat molemmat aineksia loukkaantumiseen. Ensiksi kannattaa siirtää huomio selän asentoon. Selän virheasento johtuu usein lantionseudun kireyksistä/heikkouksista. Toinen asia, johon kiinnittäisin huomiota, on toispuoleinen toiminta. Mikäli kehon lihakset ovat epätasapainossa toisiinsa nähden, saattaa tämä ilmetä epäsymmetrisenä liikkeenä. Esimerkiksi kyykyssä keho lähtee kiertämään tai lantio ”tippumaan” sivulle. Se saattaa tarkoittaa, että toinen puoli kehosta työskentelee tehokkaammin ja se taas johtaa epäsymmetriseen liikkeeseen.

Ole yhteydessä kehonhuollon ammattilaiseen (fysioterapeuttiin), jos sinulla on haasteita ryhtisi kanssa tai huomaat kehosi hakeutuvan virheasentoihin.

Vahva keho syntyy perusliikkeillä

Keho on kompleksi kokonaisuus. Virheellinen jalan asento vaikuttaa polvien asentoon, mikä vuorostaan vaikuttaa lantion työskentelyyn jne. Ei ole helppoa huomata mistä mikäkin kiikastaa. Muista kuunnella kehoa. Jos tekemäsi liike sattuu, on jokin luultavasti pielessä. Hyvä tapa harjoitella itsenäisesti on kuvata liike kännykällä ja katsoa miltä liike näyttää. Vaihtoehtoisesti voit käyttää peiliä apuvälineenä. Aloita ryhdin korjaamisella ja perusliikkeiden opettelulla. Siirry sitten pikkuhiljaa haastavampiin liikkeisiin. Näin saavutat terveemmän, kestävämmän ja vahvemman kehon.