Oletko juuttunut kuntosalilaitteisiin?

Kuntosalilaite.jpg

Kuntosalitreenaaminen on kehittynyt parempaan suuntaan vuosien varrella, mutta vielä on parannettavaa. Salilla työskennellessä näen edelleen paljon ihmisiä, jotka kiertelevät lähes pelkästään eri laitteissa. Laitteet toimivat tiettyihin tarkoituksiin hyvin, mutta asiakkaiden kanssa jutellessani huomaan, että monet haluavat jotain ihan muuta kuin mitä laitteet tarjoavat. Kuulutko sinä tähän ryhmään?

Miten kuntosalilaitteet hyödyntävät minua?

Kuntosalilaitteet sopivat hyvin sinulle, jos haluat kehonrakentajatyylisesti kasvattaa lihasta, toimintakykysi on niin heikko, ettet pysty tekemään liikkeitä ilman kuntosalilaitteiden tukea tai sinulla on ongelmia jonkun tietyn lihasryhmän aktivaation kanssa. Laitteilla saadaan helposti eristettyä tiettyjä lihasryhmiä. Jos haluat harjoittaa esimerkiksi etureisisäsi mahdollisimman eristetysti, toimii reidenojentajalaite tarkoitukseen mainiosti.

Harva kuntosalillakävijä on kuitenkaan toimintakyvyltään niin heikossa hapessa, etteikö toiminnallinenkin liikkuminen onnistuisi. Lihasryhmien aktivaatioon löytyy myös melko helposti suoritettavia, mutta silti erinomaisia toiminnallisia liikkeitä.

Mitä kuntosalilaitteissa istumisen sijan pitäisi tehdä?

Kuntosalilaitteet vahvistavat kyllä lihaksia, mutta ne eivät edistä toiminnallisuuttasi (käytännönläheisyyttä) yhtä hyvin kuin esimerkiksi kehonpainoharjoittelu. Lihaksen koko ei välttämättä kuvaa voimaa. Iso haukkari itsessään on kyllä vahvempi kuin pieni, mutta lihakset eivät tee työtä yksin.

Keho toimii kokonaisuutena. Jos harjoittelet toiminnallisesti, kehität samalla lihasten välistä yhteistyötä. Vahva, yksittäinen lihas ei korvaa pienempien yhteistyötä. Joukossa on voimaa!

Kuntosalilaitteiden sijasta kokeile ensin keskittyä perusliikkeisiin ja lähde sitten nostamaan tasoa motorisesti haastavampiin liikkeisiin. Mieti minkälaisia liikeratoja joudut käyttämään arjessa ja siirrä ne liikeradat kuntosalin puolelle.

Kun uskallat irtautua tutuista kuntosalilaitteista, kehität:

  • koordinaatiota ja motoriikkaa
  • tasapainoa
  • lihasten välistä yhteistyötä
  • voimaa
  • oman kehon hahmottamiskykyä (proprioseptiikkaa)
  • liikkuvuutta (hieman liikkeestä riippuen)
  • elastisuutta

Kuntosalilaitteet auttavat sinua:

  • eristämään ja aktivoimaan tiettyjä lihasryhmiä
  • suorittamaan liikkeet turvallisesti

Miksi laitteissa sitten harjoitellaan niin paljon?

Vaikka kirjoitan kuntosalilaitteista melko kriittisesti, ovat ne monelle se matalan kynnyksen juttu tulla kuntosalille. Ja se on erittäin jees! Pitää muistaa, että laitteissa treenaaminen on 100% parempi vaihtoehto kuin se, ettei tekisi mitään. Laitteet tarjoavat monelle myös hyvän alun kuntosaliharjoittelulle.

Yleisin syy laitteisiin jämähtämiseen onkin se, ettei tiedetä miten niitä toiminnallisempia liikkeitä pitäisi oikeaoppisesti tehdä. Se ei ole aina helppoa, varsinkin jos ei ole liikunnallista taustaa.

Netistä löydät paljon hyviä vinkkejä eri liikkeiden oikeaoppiseen tekemiseen. Minun suositukseni on lähteä liikkeelle perusliikkeistä. Tutustu ihmisen perusliikkeisiin tästä.

Tarvitsetko neuvoa?

Jos kaipaat neuvoa ja rohkaisua kokonaisvaltaisempaan liikkumiseen, ole yhteydessä meihin. Tarjoamme blogitekstin lukijoille ilmaisen konsultaatiotapaamisen, jossa perehdytään aiheisiin tarkemmin. Ota yhteyttä!