Parkour

parkour sampsa.jpg

Parkour on urbaani laji jossa tavoitteena on päästä pisteestä A pisteeseen B, ympäristöä ja ympäristön esteitä hyväksikäyttäen. Ihminen on aina liikkunut paikasta toiseen. Armeijoissa on ylitetty esteitä jo pitkään. Ranskan armeijan esteradoilta Parkour lajina, sai alkunsa.

Ranskalainen poika David Belle inspiroitui Ranskan puolustusvoimia palvelevan isänsä liikuntafilosofiasta ”Methode Naturelle”. Isä, Raymond Belle palveli puolustusvoimien palomiesprikaatissa, jossa hän opetti sotilaita liikkumaan paikasta toiseen mahdollisimman tehokkaasti, esteistä ylittäen. David muutti Pariisin Lissesiin vuonna 1984. Yksitoista vuotias David löysi sieltä ystäviä, joilla oli samankaltaisia fyysisiä intressejä kun hänellä. Tämä ryhmä, jota myöhemmin kutsuttiin Yamakasiksi, levitti lajin maailman tietoisuuteen.

Parkour on laji, jossa ei ole sääntöjä. Kaikki liikkuu omalla tavallaan ja omalla tasollaan. Lajiin on kuitenkin kehitetty eri tekniikoita erinäisiin tilanteisiin. Esimerkiksi muurin tai kaiteen ylittämiseen on olemassa useita eri tapoja joita voi tilanteen mukaan soveltaa. Toisena esimerkkinä, korkean pudotuksen jälkeen on syytä tehdä rolli, joka on eräänlainen ukemi. Rolli purkaa laskeutumisesta jalkoihin kohdistuvan iskun kuperkeikan tapaiseen liikkeeseen. Tällöin vähennetään loukkaantumisen riskiä. Joten vaikkei sääntöjä sinänsä ole, kannattaa alkeet opetella kunnolla.

Parkour on supertoiminnallinen laji jossa keho rasittuu hyvin monipuolisesti. Ympäristö määrittää osittain liikkeen, joten täsmälleen samanlaisia liikkeitä tulee harvoin. Parkour soveltuu erinomaisesti muiden lajien oheisharjoitteluksi. Laji ei rajoitu pelkkiin lapsiin, vaan aikuisella iällä tämän tyyppinen harjoittelu on erittäin hyödyllistä. Varsinkin jos liikuntaa ei tule harrastettua kovin monipuolisesti. Eli suunnittele uusi lenkkireitti johon tulee vähän parkouriakin mukaan!

Linkistä näet taitavan esityksen lajista: Pure parkour

Let the world be your playground!