Miksi polkujuoksu on tehokasta?

forest-1836654_1920.jpg

Lenkkeily on hyvä ja tehokas treenimenetelmä. Varsinkin metsäpolulla lenkkeily. Poikkea normaalilta lenkkipolultasi metsäpolulle ja hyödy enemmän! Metsässä juokseminen on hauskaa ja kunnon kohottamisen lisäksi, se myös eheyttää mieltäsi. Tässä vasta muutama syy miksi polkujuoksu on tehokasta.

Miten polkujuoksu edistää minua enemmän, kun normaali asfalttilenkki?

Asfaltilla juoksu edistää kyllä kuntoasi mutta polkujuoksuun verrattuna se on yksitoikkoista löntystelyä. Asfaltti on kova ja tasainen. Kova alusta kuluttaa niveliä eikä rasita kehoa kovin monipuolisesti. Metsäpolku on taas täynnä juuria, kiviä ja polun pohja koostuu usein neulasista. Polku on pääsääntöisesti pehmeämpi ja haastaa epätasaisuutensa takia jatkuvasti koordinaatiota, nilkkojen, polvien ja lantion tukilihaksia, keskivartaloa unohtamatta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ärsykkeet asfalttijuoksuun verrattuna on ihan eri tasoa. Metsässä juostessa kehoon kohdistuvien ärsykkeiden takia, kroppa joutuu sopeutumaan jatkuvasti muuttuvaan rasitukseen. Tämä tuottaa vahvempia nilkkoja, tukevampia polvia ja parempaa lantion- ja keskivartalonhallintaa. Loukkaantumisen riski on aina olemassa, joten valitse sopivan haastava metsäpolku!

Metsässä mieli lepää

Metsäpolkua juostessasi huomaat pääseväsi nopeasti flow tilaan. Tämä johtuu siitä, että joudut keskittymään jokaiseen askeleeseen ihan eri tavalla verrattuna siihen, että juoksisit tasaisella alustalla. Metsässä ei myöskään ole liikenteen melua tai muita ihmisiä (ainakaan paljon). Tämä auttaa päätä rauhoittumaan. Metsässä olo laskee verenpainetta, lievittää masennusta, parantaa vastustuskykyä ja vähentää stressiä.

Miten aloitan?

Alussa kannattaa valita reitit etukäteen. Voit aloittaa harrastuksen kävelyn muodossa ja pikkuhiljaa siirtyä juoksemaan. Kun juokseminen alkaa tutulla polulla sujumaan, voit hakea uusia haasteita vaativammasta maastosta. Kengät kannattaa myös valita tason ja terveyden tilan mukaan. Jos olet aloittelija tai nilkat ovat heikot, kannattaa valita hieman tukevammat maastojuoksukengät. Jos olet kokeneempi ja nilkat ovat kunnossa, voit siirtyä kenkiin jotka antavat vähemmän tukea, jolloin nilkka joutuu tekemään enemmän työtä. Muista kuitenkin kenkien vaihdon jälkeen aloittaa rauhallisesti ja lisätä treenimäärää hiljalleen. Anna nilkan sopeutua uuteen rasitukseen. Kun sopivat kengät on valittu ja lenkkipolku on tiedossa, ei muuta kun juoksemaan!